Vragen? E-mail de Doping Infolijn:
https:///magdit/geneesmiddelen/glucocorticoiden

Glucocorticoïden

Glucocorticoïden staan op de dopinglijst onder de categorie S9. Glucocorticoïden. Het gebruik van glucocorticoïden is binnen wedstrijdverband verboden wanneer oraal (het middel wordt ingeslikt), intraveneus (in een ader), intramusculair (in een spier) of rectaal (via de anus ingebracht) toegediend. Zie de tabel onderaan deze pagina voor de toegestane toedieningswijzen.

Dispensatie internationaal

Het gebruik van een stootkuur prednison of dexamethason is verboden zonder geldige dispensatie. Sporters die in de Registered Testing Pool van de International Federatie zitten en sporters die deelnemen aan een officieel internationaal evenement, dienen de dispensatie (zeer waarschijnlijk) voorafgaand aan het gebruik te regelen bij de TUE Commissie van de Internationale Federatie. Meer informatie over het aanvragen van een dispensatie is  te vinden.

  • In het geval van een medische noodsituatie, dient medische zorg wel altijd voor te gaan, ook al is het in strijd met de gestelde dopingregels. In dat geval geldt "nood breekt wet".

Dispensatie nationaal

In Nederland wordt een stootkuur met prednison of dexamethason gezien als medische noodzaak. Hierdoor mag de betreffende dispensatie ook achteraf aangevraagd worden. Dit geldt zelfs voor sporters uit de Nationale Testing Pool. Zij mogen de dispensatie tot tien dagen na het voorschrijven van de kuur indienen bij de Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS) Commissie van de Dopingautoriteit. Let wel, dit geldt dus niet voor sporters uit de Registered Testing Pool van de International Federatie en sporters die deelnemen aan een officieel internationaal evenement. Meer informatie over het aanvragen van een dispensatie is  te vinden.

Toedieningswijzen

Bij oraal, intraveneus, intramusculair of rectaal gebruik van glucocorticoïden is een  dus vereist. De overige methoden zijn gewoon toegestaan. Hiervoor is dus geen actie vereist. Dit lijkt heel simpel. De praktijk leert echter dat de medische begrippen zoals 'oraal' of 'per inhalatie' niet altijd heel duidelijk zijn. Daarom worden in onderstaand schema alle gangbare toedieningswijzen verduidelijkt.

Toedieningswijze Omschrijving Afbeelding Status
Oraal Het middel wordt ingeslikt Oraal Dispensatie vereist
Intraveneus In een ader Intraveneus Dispensatie vereist
Intramusculair In een spier Intramusculair Dispensatie vereist
Rectaal Via de anus ingebracht Rectaal Dispensatie vereist
       
Intra-articulair In een gewricht Intra-articulair Toegestaan
Peri-articulair Rondom een gewricht Peri-articulair Toegestaan
Peritendineus Rondom een pees Peritendineus Toegestaan
Epiduraal Op of buiten het vlies van het ruggenmerg Epiduraal Toegestaan
Intradermaal In de huid Intradermaal Toegestaan
Per inhalatie Via de luchtweg (het middel wordt ingeademd) Per inhalatie Toegestaan
Auriculair In het oor Auroculair Toegestaan
Buccaal Via de binnenkant van de wang Buccaal Toegestaan
Dermatologisch (incl. iontoforese en fonoforese) Op de huid Dermatologisch Toegestaan
Gingivaal In of op het tandvlees Gingivaal Toegestaan
Nasaal In de neus Nasaal Toegestaan
Oculair In of op het oog Oculair Toegestaan
Peri-anaal Rondom de anus Peri-anaal Toegestaan
       

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met de Dopingautoriteit: . E-mails worden binnen één werkdag beantwoord.

  • Vragen? Mail naar
  • Of WhatsApp naar
  • Antwoord binnen één werkdag
Follow us:  
https://pillsbank.net

https://viagra-on.com

www.avtokum.com/category/avto-akkumuljatory/