Vragen? E-mail de Doping Infolijn:
https:///nieuws/algemeen/item/847/

Cricketspeler positief op diuretica

13 February 2003

In de (inter)nationale cricketwereld is grote beroering ontstaan omdat in de urine van de beroemde Australische cricketspeler Shane Warne diuretica (amiloride en hydrochloorthiazide) zijn aangetroffen. Diuretica, ook wel plasmiddelen genoemd, kunnen in de sport gebruikt worden om snel gewicht te verliezen of om de urine te verdunnen waardoor eventueel ingenomen verboden stoffen moeilijker op te sporen zijn. Warne reageerde verbaasd op zijn positieve uitslag, alhoewel hij wel toegaf inderdaad een diureticum gebruikt te hebben om het overtollige vocht in zijn geblesseerde schouder te verminderen. Volgens hem heeft een diureticum in het cricket echter geen prestatiebevorderend effect en beschouwde het middel dan ook niet als doping.

Diuretica zijn geneesmiddelen die de nieren stimuleren meer vocht uit te scheiden [klik hier voor doping info diuretica]. Patiënten met bijvoorbeeld een hoge bloeddruk worden behandeld met diuretica. In de sport kunnen diuretica echter voor heel andere doeleinden gebruikt worden namelijk om gewicht te verliezen of om de urine te verdunnen waardoor eventueel ingenomen verboden stoffen moeilijker op te sporen zijn.

Warne geeft toe een diureticum te hebben gebruikt om het overtollige vocht in zijn geopereerde schouder kwijt te raken, maar stelt dat dit in de cricketsport niet tot prestatieverbetering zal leiden en dat het dus niet aangemerkt zou moeten worden als doping. (Overigens is het niet gebruikelijk om voor overtollig vocht in een gewricht diuretica voor te schrijven.) Ook al zouden diuretica inderdaad niet tot prestatiebevordering leiden, en in de beleving van de “spin bowler” als Warne klinkt dit inderdaad plausibel, dan is dit waarschijnlijk niet voldoende reden om af te zien van sanctionering. Hoewel de standaard dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité kleine verschillen toestaat tussen verschillende sporten, zijn diuretica altijd, bij alle sporten, verboden. Immers, indien diuretica zouden worden toegestaan, wordt de deur opengezet voor sporters die diuretica gebruiken voor hele andere redenen, namelijk het maskeren van dopinggeduide stoffen die wel effect kunnen hebben.

Het lijkt erop dat Warne niet goed op de hoogte was van de dopingspelregels. Elke sporter doet er namelijk verstandig aan te allen tijde zijn/haar (genees)middelen na te kijken op de aanwezigheid van dopinggeduide stoffen voordat ze gebruikt worden. Goede voorlichting over de spelregels is van groot belang om te voorkomen dat sporters door onwetendheid positief getest worden.

  • Vragen? Mail naar
  • Of WhatsApp naar
  • Antwoord binnen één werkdag
Follow us:  
https://pillsbank.net

pillsbank.net

www.viagra-on.com