Vragen? E-mail de Doping Infolijn:
https:///nieuws/algemeen/item/849/

Gewijzigde lijst per 1 januari 2003 van kracht

1 January 2003

Nieuwe IOC-dopinglijst haast ongewijzigd Op 1 januari 2003 is de herziene dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van kracht geworden. Dit is de laatste keer dat het IOC verantwoordelijk is geweest voor het opstellen van de lijst. Vanaf 2004 zal het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) hier volledige verantwoordelijkheid voor gaan dragen. Op de nieuwe dopinglijst staan niet veel wijzigingen vergeleken met de vorige dopinglijst (september 2001). De belangrijkste verandering is de toevoeging van genetische doping aan de lijst.

Nieuw op de dopinglijst is de vermelding van genetische doping, het veranderen genetisch materiaal om beter te kunnen presteren. Hoewel de toepassing genetische therapieën terrein wint in de reguliere geneeskunde, blijft het de vraag of het al wordt toegepast in de sport. Voor de detectie van genetische doping zijn inzage in genetische profielen en verregaande maatregelen nodig. De ontwikkelingen op dit vlak volgen elkaar in rap tempo op. (Meer informatie over genetische doping)

Maskeringsmiddelen hebben op de nieuwe dopinglijst een plek gekregen waar ze beter tot hun recht komen, namelijk als onderdeel van de categorie "verboden groepen van stoffen". Voorts is bupropion, een stimulantium ondermeer gebruikt voor ondersteuning bij "stoppen met roken", van de lijst gehaald.

Vanaf 2004 zal de Wereld Anti-Doping Code van kracht worden met de dopinglijst als integraal onderdeel hiervan. Dit betekent dat WADA de verantwoording voor het opstellen van de dopinglijst zal overnemen van het IOC. Bij de opstelling van de huidige dopinglijst heeft het IOC al het advies ingewonnen van de WADA-lijstcommissie. De commissie heeft geadviseerd slechts díe producten als doping aan te merken, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze de prestatie bevorderen, en waarvan vaststaat dat ze de gezondheid schaden. Dit wordt ook wel het én-én principe genoemd waar WADA een groot voorstander van is. Het IOC heeft echter besloten de meeste adviezen niet op te volgen. Het én-én principe zal dan ook zeer waarschijnlijk pas op de WADA-dopinglijst van 2004 volledig aangehangen worden.

De IOC dopinglijst en een uitgebreide stoffenlijst zijn vanaf vandaag op deze site terug te vinden.
Verder is een lijst van toegestane middelen aan de nieuwe lijst aan gepast. Deze lijst bevat de meest voorgeschreven geneesmiddelen voor de meest voorkomende "kwalen".
De vertaling van de IOC doopinglijst en de uitgebreide stoffenlijst zijn ook te downloaden.

Vanzelfsprekend wordt er ook weer aangepast voorlichtingsmateriaal door het NeCeDo ontwikkeld. Meer informatie hierover zal binnenkort op deze website verschijnen.

  • Vragen? Mail naar
  • Of WhatsApp naar
  • Antwoord binnen één werkdag
Follow us:  
стромбафорт цена

https://pillsbank.net

dopingman.com.ua/inekczionnyie-steroidyi/boldenon/boldoged-golden-dragon.html