Vragen? E-mail de Doping Infolijn:
https:///nieuws/algemeen/item/910/

Nog één keer coffeïne?

11 August 2003

Tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in de Dominicaanse Republiek is de Surinaamse atlete van de eeuw, Laetitia Vriesde, positief bevonden op het gebruik van coffeïne. Ze moest haar gouden medaille op de 800 meter inleveren. Naar aanleiding hiervan nog even wat feiten op een rijtje over dit “meest verbreide dopingmiddel”.

Wat is coffeïne?
Coffeïne, ook wel geschreven als cafeïne, komt van nature voor in onder andere cacaobonen, koffiebonen en theebladeren en is terug te vinden in chocola, koffie en thee.

Waarom wordt het gebruikt in de sport?
In de sport wordt coffeïne om meerdere redenen gebruikt: om de vetafbraak te stimuleren, om vermoeidheidsverschijnselen te onderdrukken waardoor een sporter beter en langer kan presteren, en vanwege de stimulerende werking. Onderzoek heeft uitgewezen dat coffeïne al vanaf een betrekkelijk lage dosering tot prestatieverbetering kan leiden. Aangezien coffeïne in veel alledaagse producten voorkomt is door het Internationale Olympische Comité (IOC) een grenswaarde ingesteld. Vanaf een waarde van 12 microgram coffeïne per milliliter in de urine, wordt iemand positief bevonden. Overigens is coffeïne alleen verboden bij controles binnen wedstrijdverband. Bij de zogenaamde out-of-competition controles is het gebruik toegestaan.

Hoe zit het met de grenswaarde?
De grens van wat nog net wel en net niet meer kan, wordt door een aantal factoren bepaald zoals onder andere:
· de absolute hoeveelheid ingenomen coffeïne;
· de tijdsperiode waarover die hoeveelheid coffeïne is ingenomen;
· de snelheid waarmee coffeïne in de urine terecht komt (stofwisseling);
· de uiteindelijke hoeveelheid coffeïne, die in de urine komt (individuele dosisgevoeligheid);
· effecten van vochtopname (drinken) en inspanning (transpiratie).

Sancties
De Interantional Federation of Athletics Federations (IAAF) hanteert in haar reglement (Rule 60.2) bij een eerste overtreding voor coffeïne de volgende sanctie: “…een openbare waarschuwing en een diskwalificatie voor de wedstrijd waarin het monster werd afgenomen”.

Alleen koffie?
Sporters moeten met name oppassen bij gecombineerd gebruik van coffeïnehoudende producten. Naast koffie, thee, chocolade en cola bevatten diverse trendy energiedrankjes coffeïne. Daarnaast bevat ook een aantal geneesmiddelen, waaronder pijnstillers, coffeïne.
Verder komt coffeïne voor in sommige voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld afslankproducten. Daarnaast kunnen aan coffeïne verwante producten onder verschillende namen voorkomen (bijvoorbeeld guarana, gotu kola en kolanoot).

Blijft het verboden?
Het ligt in de lijn der verwachting dat de World Anti-Doping Agency (WADA) (die de verantwoordelijkheid voor de dopinglijst heeft overgenomen van het IOC) per 1 januari coffeïne van de lijst zal halen.
Hiervoor worden verschillende redenen aangevoerd. De belangrijkste is dat coffeïne algemeen aanvaard is en dat het bij kleine hoeveelheden al een prestatiebevorderende werking kan hebben. Om die reden is het niet vast te stellen of iemand coffeïne “gewoon” heeft gebruikt of met het doel de prestatie te bevorderen.
Verder wordt in deze beslissing rekening gehouden met het feit dat coffeïnegebruik in grote hoeveelheden de prestatie juist zal kunnen verslechteren en dat de gezondheidsrisico’s niet zo heel groot zijn.

  • Vragen? Mail naar
  • Of WhatsApp naar
  • Antwoord binnen één werkdag
Follow us:  
http://pillsbank.net

kokun.net

https://pills24.com.ua