Vragen? E-mail de Doping Infolijn:
https:///nieuws/algemeen/item/923/

Loopt de IAAF warm voor zware straffen?

7 November 2003

Het dopingschandaal rond THG heeft een flinke schokgolf teweeg gebracht die waarschijnlijk nog wel enige tijd zal ‘doorgolven’. Veel internationale sportbonden hebben immers aangegeven maatregelen te zullen treffen om de onderste steen boven te krijgen. Tegelijkertijd schijnt de Internationale Atletiek Federatie (IAAF) met de gedachte te spelen de straf op dopinggebruik van twee naar vier jaar te verhogen. De IAAF zou hiermee echter voorbij gaan aan de regels die de nieuwe Wereld Anti-Doping Code voorschrijft.

In augustus 2004 moeten alle (inter)nationale sportbonden de regels uit de Wereld Anti-Doping Code hebben geïmplementeerd. Dit betekent dat elke sportbond en elke sporter waar dan ook ter wereld te maken krijgt met dezelfde anti-doping regels. Deze harmonisatie van dopingregels is belangrijk omdat op deze manier alle sporters en begeleiders weten waar zij zich aan te houden hebben. Deze duidelijkheid geldt ook voor de sancties. Of een sporter nu uit Tahiti of uit Nederland komt, indien beiden dezelfde dopingovertreding begaan zullen ze op dezelfde wijze beoordeeld en gesanctioneerd worden. De Code staat ten aanzien van de daarin bepaalde strafmaat geen afwijking toe.

De meeste dopingovertredingen zullen als gevolg van de Code worden bestraft met een schorsing van twee jaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor overtredingen als dopinggebruik, bezit van doping en het weigeren van een dopingcontrole. Op een tweede overtreding staat een levenslange uitsluiting van deelname aan wedstrijden. Voor sommige overtredingen geldt als sanctie een schorsing van minimaal vier jaren. Zulke overtredingen zijn het handelen in dopinggeduide middelen of het toedienen daarvan. Een tuchtcommissie kan in die zaken echter ook bepalen dat de overtreder levenslang wordt uitgesloten van deelname.

De IAAF heeft de Code reeds ondertekend en dit betekent dat zij zich zal moeten houden aan de regels uit de Code. Het is dan ook onmogelijk dat de IAAF voor het gebruik van een dopinggeduide stof (zoals THG) zelfstandig een sanctie van vier in plaats van twee jaar gaat opleggen. De IAAF zou hiermee afwijken van de bepalingen uit de Code. Afwijken van de Code kan grote gevolgen hebben. Zo is het mogelijk dat sporters die uitkomen voor een bond die zich niet houdt aan de Code uitgesloten worden van deelname aan de Olympische Spelen. En dit zal zeer waarschijnlijk niet de bedoeling van de IAAF zijn.

  • Vragen? Mail naar
  • Of WhatsApp naar
  • Antwoord binnen één werkdag
Follow us:  
comprar kamagra

www.buysteroids.in.ua/tabletirovannyie-anabolicheskie-steroidyi/stanozolol/stanover.html

dopingman.com.ua/pkt/klomid.html