Vragen? E-mail de Doping Infolijn:
https:///nieuws/algemeen/item/927/

Strubbelingen rondom nieuwe dopinglijst

2 December 2003

Zoals bekend geldt per 1 januari aanstaande een nieuwe dopinglijst, die opgesteld is door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). De afgelopen vier dagen heeft het WADA echter twee nieuwe versies van deze nieuwe dopinglijst de wereld ingestuurd. Dit komt de duidelijkheid niet ten goede, vandaar dat een korte uitleg op zijn plaats is.

De nieuwe dopinglijst is reeds op 30 september wereldkundig gemaakt. Enkele uren nadat het NeCeDo de Nederlandse vertaling van deze dopinglijst openbaar had gemaakt, afgelopen vrijdag 28 november, maakte het WADA echter een nieuwe dopinglijst bekend waarin enkele veranderingen zijn doorgevoerd. Dit betreft, naast enkele lay-outtechnische veranderingen, de volgende zaken:

· Er is typefout verbeterd in de categorie S4 - Anabole middelen: mestanolon is de correcte term in plaats van het onjuiste mestenolon. Deze typfout was overigens al verbeterd door het NeCeDo en dit stond al correct vermeld in de Nederlandse vertaling van de dopinglijst.
· Voor de luchtvaartsporten is de grenswaarde voor alcohol verhoogd van 0,05 naar 0,20 g/l.
· Er wordt expliciet vermeld dat voor moderne vijfkampsporters alcohol en bètablokkers zijn verboden voor alle disciplines in de moderne vijfkamp.
· De groep glucocorticosteroïden is opgenomen in de sectie “specifieke stoffen”. Dit betekent dat sporters die positief hebben getest op glucocorticosteroïden een verlaagde sanctie kunnen krijgen.

Om de onduidelijkheid nog te verhogen heeft het WADA, in aanvulling op het bericht van vrijdag 28 november, op maandagavond 1 december nogmaals een bericht de wereld ingestuurd, met de mededeling dat de dopinglijst van 28 november per ongeluk was verstuurd dankzij een elektronische fout, en dat er per 1 december een nieuwe “dopinglijst 2004” beschikbaar is. Er is echter geen inhoudelijk verschil tussen de lijsten die afgelopen vrijdag en afgelopen maandag openbaar zijn gemaakt op de WADA-website. De elektronische fout is dus uitsluitend van procesmatige invloed geweest (bij de versie van 28 november was nog geen uitleg of addendum toegevoegd; deze uitleg is nu wel beschikbaar).

Wat is nu het resultaat van al deze strubbelingen? In de praktijk betekent dit dat de bovenstaande punten doorgevoerd moeten worden in de nieuwe dopinglijst. Hoewel het slechts kleine veranderingen betreffen, kunnen zij in bepaalde gevallen vergaande consequenties hebben. Vandaar dat vanaf vandaag een nieuwe versie van de Nederlandse vertaling van de “dopinglijst 2004” beschikbaar is op de NeCeDo-website (aangeduid als “v 3”). Het NeCeDo betreurt deze gang van zaken maar kan er helaas weinig aan veranderen

  • Vragen? Mail naar
  • Of WhatsApp naar
  • Antwoord binnen één werkdag
Follow us:  
https://pillsbank.net

read more

здесь