Vragen? E-mail de Doping Infolijn:
https:///nieuws/algemeen/item/939/

Nieuwe Dopinglijst van WADA; ook stoffenlijst en lijst toegestane middelen

9 April 2004

Sinds januari is het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) verantwoordelijk voor het opstellen van de dopinglijst. De lijst wordt jaarlijks op 1 januari aangepast. In maart kwam WADA echter met het bericht dat er een nieuwe lijst was uitgebracht. De belangrijkste verandering op deze nieuwe lijst ligt op het juridische vlak. De nieuwe versie is op de website te vinden, samen met een aangepaste stoffenlijst en een lijst van toegestane middelen.

Aanverwante stoffen
Aan de nieuwe WADA-dopinglijst (26 maart 2004) zijn geen verboden stoffen toegevoegd of verwijderd. Praktisch gezien heeft de nieuwe lijst dus geen consequenties. Het verschil met de WADA-dopinglijst uit januari betreft de omschrijving van het begrip ‘en aanverwante stoffen’. Bij zowel de anabole middelen (S4) als de peptide hormonen (S5) staat een opsomming van stoffen die onder deze groepen vallen. Omdat deze opsomming nooit volledig kan zijn staat achter elke opsomming het begrip ‘en aanverwante stoffen’ vermeld. Stoffen die qua structuur of werking lijken op de opgesomde stoffen zijn dankzij de omschrijving ook verboden. Op de WADA-dopinglijst uit januari werd echter op twee verschillende manieren uitleg gegeven aan het begrip ‘en aanverwante stoffen’.

Juridisch niet waterdicht
De juristen van WADA kwamen zeer recentelijk tot de ontdekking dat beide omschrijvingen juridisch niet waterdicht waren. Sommige dopinggeduide stoffen bleken niet onder de omschrijving te vallen. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat nieuwe stoffen chemisch gezien tot een dopinggroep behoren, maar dat hierop niet gesanctioneerd zou kunnen worden omdat de omschrijving niet goed genoeg is. Een nieuwe THG-affaire zou dan wel eens heel moeilijk te sanctioneren kunnen zijn. Omdat dit een onwenselijke situatie is, heeft WADA besloten om toch, tegen de afspraken in, een nieuwe dopinglijst te publiceren met een nu wel sluitende omschrijving van het begrip ‘en aanverwante stoffen’. De nieuwe omschrijving die nu volgt op de opsomming van een aantal dopinggeduide stoffen is: ‘en andere stoffen met een vergelijkbare chemische structuur of vergelijkbare farmacologische werking’.

FIFA
Omdat WADA toch met een nieuwe lijst kwam is tegelijkertijd de wens van de FIFA (de wereldvoetbalbond) uitgevoerd om alcohol en bètablokkers voor voetballers van de dopinglijst af te halen. Deze stoffen behoren tot sectie III, stoffen die verboden zijn in bepaalde sporten. Internationale sportbonden hebben zelf kunnen aangeven of specifieke stoffen zoals alcohol en bètablokkers binnen hun bond verboden zouden moeten worden. In eerste instantie had de FIFA besloten zowel alcohol als bètablokkers te verbieden. Bij nader inzien was de FIFA blijkbaar een andere mening toegedaan en heeft WADA de opdracht gegeven deze stoffen voor voetballers van de verboden lijst te halen.

De nieuwste editie van de dopinglijst is hier te vinden.
Verder zijn ook een uitgebreide stoffenlijst en de bekende lijst van toegestane middelen van af vandaag op de website te vinden.

  • Vragen? Mail naar
  • Of WhatsApp naar
  • Antwoord binnen één werkdag
Follow us:  
https://www.viagra-on.com

у нас www.pills-generic.com

http://antibioticlistinfo.com