Vragen? E-mail de Doping Infolijn:
https:///nieuws/algemeen/item/946/

Voorkom dopingstress in Athene

23 July 2004

Nog maar een paar weken en dan barst het sportgeweld los in Athene. Elke sportliefhebber kijkt hier al reikhalzend naar uit en hoopt op mooie prestaties van de Nederlandse sporters. Met mooie prestaties worden natuurlijk ook dopingvrije prestaties bedoeld. Het IOC en de Grieken doen er alles aan om de Spelen dopingvrij te maken. Alle sporters die afreizen naar Athene moeten ervoor zorgen dat zij de regels kennen zodat ze niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

In totaal worden in Athene zo’n 3500 dopingcontroles uitgevoerd bij de Olympische en 650 bij de Paralympische sporters. Er kan zowel bloed als urine worden afgenomen. Vanaf 30 juli wordt begonnen met het uitvoeren van dopingcontroles. Op deze dag opent het Olympische dorp namelijk de poorten voor de Olympische sporters. De dopingcontroles worden beschouwd als binnen-wedstrijdverband controles en dat betekent dat op alle verboden stoffen en methoden van de WADA-dopinglijst gecontroleerd zal worden, dus bijvoorbeeld ook op stimulantia en cannabinoïden. Hiernaast zijn er voor de Olympische deelnemers enkele praktische tips te geven voor hun verblijf in Athene.

Zeg waar je bent
Verlaat nooit het Olympische dorp zonder de begeleiding hiervan op de hoogte te stellen. Het NOC*NSF moet namelijk elke dag aan het IOC doorgeven waar een sporter zich die dag zal bevinden en wat het programma is. Zo kan het IOC elke sporter op elk door hen gewenst tijdstip aanwijzen voor een dopingcontrole. Indien een sporter ongemerkt het Olympische dorp verlaat, kan dit in bijzondere omstandigheden opgevat worden als het ontlopen van een dopingcontrole met alle gevolgen van dien.

Meldt alle mee te nemen geneesmiddelen
De Griekse wetgeving heeft specifieke bepalingen over de import van geneesmiddelen. Alle geneesmiddelen moeten van tevoren bij de douane aangegeven worden. Dit betreft ook de huis-tuin-en-keuken geneesmiddelen zoals een middel tegen hoofdpijn en hoestdrankjes. De Olympische sporters moeten bij hun meereizende arts melden welke geneesmiddelen zij van plan zijn mee te nemen. De middelen worden dan van tevoren bij de douane aangegeven. Het is raadzaam om ze altijd in de originele verpakking mee te nemen om misverstanden te voorkomen. Als een sporter vlak voor vertrek naar Athene toch besluit extra geneesmiddelen mee te nemen moet dit gemeld worden!

Dispensatieverzoeken
Indien een sporter (inspannings)astma heeft en hiervoor een geneesmiddel gebruikt met als werkzame stof een β2-agonist (bijvoorbeeld ventolin), dan zal de sporter een aantal medische testen moeten ondergaan waaruit de (inspannings)astma duidelijk blijkt. Pas dan mag het geneesmiddel gebruikt worden. Het is sterk aan te raden om deze testen voor de reis naar Griekenland te ondergaan. De teamarts van het Nederlands Olympisch Team, Tjeerd de Vries, heeft hier meer informatie over.

Indien een sporter andere geneesmiddelen gebruikt waarin een dopinggeduide stof zit, dan dient de sporter een dispensatieverzoek voor het gebruik in te dienen bij de teamarts. De sporter mag pas na toestemming het geneesmiddel gaan gebruiken. De bondsartsen van de Olympische sporters zijn op de hoogte gesteld van de te volgen procedure.

Het is belangrijk dat de sporter de schriftelijke toestemming voor het gebruik van het dopinggeduide geneesmiddel te allen tijde bij zich draagt! Zo niet, dan heeft de sporter doping in zijn bezit zonder geldige reden en dit kan sancties tot gevolg hebben. Dit geldt ook voor de begeleiders van een sporter. Indien zij een dopinggeduid geneesmiddel in hun bezit hebben maar niet kunnen aantonen dat een sporter daar een dispensatie voor heeft, kan de begeleider sancties tegemoet zien. Tijdens een dopingcontrole kan gevraagd worden naar eventuele dispensaties. Ook als hier niet expliciet naar gevraagd wordt, is het verstandig dat de sporter dit toch meldt op het dopingcontroleformulier.

Alcohol
Alle ‘Olympische’ controles worden
beschouwd als binnen-wedstrijdverband controles en dus wordt er gecontroleerd op alle stoffen en methoden die op de WADA-dopinglijst voorkomen. Dit betekent dat cannabis gedurende deze hele periode verboden is voor alle Olympische sporters. Verder is het een gegeven dat het voor een aantal Olympische sporters (gymnastiek, handboogschieten, karate, moderne vijfkamp, triatlon en worstelen) verboden is alcohol te gebruiken binnen-wedstrijdverband. Het IOC heeft echter aangegeven dat slechts direct na afloop van een wedstrijd op alcohol getest zal worden. In het uitzonderlijke geval dat een sporter toch op alcohol getest wordt tijdens een controle die niet direct na afloop van een wedstrijd plaatsvindt, is het verstandig dat de sporter duidelijk op het dopingcontroleformulier opschrijft dat hij alcohol gebruikt heeft.

Bewaren van het monster
Een monster (bloedmonster, urinemonster of andersoortig monster) dat is afgenomen tijdens de Olympische Spelen zal na afloop van de Spelen niet worden vernietigd, maar worden bewaard. Het IOC heeft het recht om op een later tijdstip, dus na afloop van de Olympische Spelen, opnieuw het monster te analyseren. Indien alsnog een dopingovertreding wordt geconstateerd, dan heeft het IOC het recht deze overtreding volgens hun anti-dopingregels af te handelen.

Laatste twee waarschuwingen
Het innemen van voedingssupplementen blijft een risico voor sporters die in aanmerking komen voor dopingcontroles. Mocht je van plan zijn om vitamines, mineralen, creatine of andere supplementen te gaan gebruiken in Athene, dan raden we je sterk aan om één van de product-batch combinaties te gebruiken die deel uitmaken van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport, oftewel het NZVT. Het meest recente overzicht hiervan vindt je altijd op de internetsite . Net als bij medicijnen, is het aan te raden om alle supplementen in de originele verpakking mee te nemen.

Ten slotte geldt uiteraard ook op de Olympische Spelen de regel dat alle geneesmiddelen die een sporter gebruikt eerst nagekeken moeten worden of er een dopinggeduide stof in zit. Daarnaast is het niet verstandig om in Athene geneesmiddelen te kopen (bijvoorbeeld tegen hoofdpijn) bij de plaatselijke drogist, supermarkt of andere winkel ook al herken je de verpakking of de naam. Soms kunnen geneesmiddelen onder dezelfde naam in het buitenland verkocht worden, terwijl de bestanddelen van elkaar verschillen.

  • Vragen? Mail naar
  • Of WhatsApp naar
  • Antwoord binnen één werkdag
Follow us:  
https://www.ka4alka.com.ua

https://rezeptfrei-viagra.com

обращайтесь