Vragen? E-mail de Doping Infolijn:
https:///nieuws/algemeen/item/963/

Nederlands bedrijf verkrijgt subsidie van WADA

20 December 2004

Het Nederlandse bedrijf BioDetection Systems heeft van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) een subsidie toegewezen gekregen van 350.000 Amerikaanse dollar om onderzoek te verrichten naar een nieuwe methode om het gebruik van steroïden te detecteren. De nieuwe methode is binnen de dopingwereld revolutionair te noemen. Er wordt niet gezocht naar bekende steroïden, maar het effect van steroïdengebruik wordt zichtbaar gemaakt. Hierdoor is het mogelijk om het gebruik van nog onbekende stoffen aan te tonen.

Bij een dopingcontrole wordt in het laboratorium gezocht naar honderden stoffen, die alle op de dopinglijst staan vermeld. Het lab vergelijkt de stoffen die in urine of bloed worden gevonden met een database waarin de verboden stoffen zijn gerangschikt. Deze methode werkt vanzelfsprekend alleen maar als de analist precies weet wat hij of zij zoekt. De recente BALCO-zaak in Amerika heeft echter uitgewezen dat er speciale nieuwe steroïden gemaakt kunnen worden, welke niet door de reguliere dopingcontroles worden opgepikt. Met deze kennis zijn de dopinganalyses wereldwijd veranderd, en wordt er in de labs ook gezocht naar mogelijk nieuwe dopinggeduide stoffen. Maar het blijft uiterst lastig om iets te zoeken als je niet weet hoe het eruit ziet.

Het Nederlandse bedrijf BioDetection Systems (BDS), dat haar wortels heeft in de Vrije Universiteit (Amsterdam), heeft een methode ontwikkeld die deze moeilijkheden omzeilt. De methode die BDS gebruikt heeft een totaal andere invalshoek: het totale biologische effect van aanwezige steroïden wordt in beeld gebracht, en pas achteraf kan eventueel worden bekeken door welke stoffen dit effect is veroorzaakt. Dit vraagt een andere analytische benadering, maar heeft als groot voordeel dat het maken van zogenaamde “designer steroïden” irrelevant zou worden. De methode pikt alles op wat een vergelijkbaar biologisch effect heeft, onafhankelijk van de chemische structuur van de stof die dat effect veroorzaakt. Bijkomende voordelen zijn dat de analyses sneller en goedkoper zijn dan de conventionele testen.

De methode van BDS maakt gebruik van moderne biotechnologie. Er zijn aparte cellijnen opgewerkt met specifieke hormoonreceptoren, waarin tevens het enzym luciferase is ingebouwd. Luciferase zorgt ervoor dat vuurvliegjes licht geven. In de cellijnen van BDS zorgt luciferase voor licht op het moment dat de hormoonreceptoren worden bezet door actieve hormonen. Meer licht betekent meer hormoonactiviteit, en op deze manier kan een verhoogde hormoonactiviteit makkelijk worden vastgesteld, ongeacht de bron hiervan. BDS beschikt onder meer over cellijnen die reageren op androgenen, oestrogenen, progestagenen en glucocorticosteroïden.

Samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er reeds ervaring opgedaan met deze methode om illegale groeibevorderaars in de vleesindustrie aan te tonen. Op dit moment wordt de methode ook gebruikt om dioxines te meten in allerlei materialen, van grond tot melk tot bloed. De methode is inmiddels geaccepteerd door de Europese wetgeving als afdoende bewijs en is gebruikt om de dioxinevergiftiging van de Oekraïense presidentskandidaat Joesjtsjenko te bewijzen.

Het RIVM is ook betrokken bij het huidige, door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) gefinancierde, onderzoek. Het WADA geeft jaarlijks subsidies aan allerhande dopinggerelateerd onderzoek, voornamelijk gericht op het ontwikkelen van nieuwe detectiemethoden. In 2004 bedroeg het totale budget hiervoor 2,7 miljoen Amerikaanse dollar. Het project van BDS en het RIVM heeft 350.000 dollar toegewezen gekregen.

In theorie zou de door BDS ontwikkelde methode zelfs gebruikt kunnen worden om alle dopinggeduide stoffen te detecteren, maar het is niet te verwachten dat dit binnen afzienbare tijd gerealiseerd kan worden. Het WADA-project duurt drie jaar, en pas dan kan worden bezien in hoeverre deze nieuwe aanpak daadwerkelijk ingezet zou kunnen worden in de dopingwereld. De aandacht richt zich in eerste instantie voornamelijk op androgenen. De grootste uitdaging zal bestaan uit het vaststellen van de “normale” hormoonactiviteit van sporters. Pas als die afdoende bekend is, kan een verdachte verhoging ook daadwerkelijk als bewijs van dopinggebruik worden gezien. De methode is voor de dopingwereld dus vooralsnog toekomstmuziek, maar het zou de dopingcontrolewereld wel eens radicaal kunnen omgooien.

Voor meer informatie over de door BDS ontwikkelde methode, zie .

  • Vragen? Mail naar
  • Of WhatsApp naar
  • Antwoord binnen één werkdag
Follow us:  
kamagra oral

potenzmittel cialis

steroid-pharm.com