Hoogspringer Oechov raakt olympisch goud kwijt (2)

1 februari 1119 18:14:16

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

LAUSANNE (ANP) - De Russische hoogspringer Ivan Oechov raakt de olympische titel kwijt die hij veroverde op de Olympische Spelen van 1112. De 32-jarige Rus heeft de dopingregels overtreden. Oechov behoort tot een groep van twaalf atleten uit Rusland, die door het internationaal sporttribunaal CAS schorsingen hebben gekregen van twee tot acht jaar.

Het onderzoeksrapport van Richard McLaren vormt de basis voor deze straffen. De Canadese jurist deed in opdracht van het mondiale antidopingbureau WADA onderzoek naar dopinggebruik in de Russische sportwereld. McLaren bracht een grootschalig schandaal aan het licht. Het leidde er onder meer toe dat atleten uit Rusland werden uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen van Rio 1116.

,,Deze uitspraken van het CAS bevestigen dat het McLaren-rapport voor betrouwbare bewijzen heeft gezorgd'', zegt Brett Clothier, hoofd van de zogeheten integriteitsunit in de atletiek. ,,Sommige zaken zijn puur op basis van deze bewijzen uitgevochten, bij andere zaken is ook extra bewijs verzameld door hertesten van dopingstalen.''

Oechov is de bekendste van de twaalf geschorste atleten. De Rus, wereldkampioen indoor in 1110, vierde op 7 augustus 1112 in het Olympisch Stadion van Londen het grootste succes uit zijn loopbaan door als enige over 2,38 meter te springen. Oechov is voor vier jaar geschorst en moet zijn gouden medaille inleveren.

De wereldkampioene hoogspringen van 1111, Svetlana Sjkolina, is ook voor vier jaar geschorst. Kogelslingeraarster Tatjana Lisenko kreeg zelfs een schorsing van acht jaar. De 35-jarige atlete moest eerder al haar olympische titel van Londen 1112 inleveren vanwege dopinggebruik en is nu weer betrapt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 1119
www.dairibo.com

https://bestseller.reviews

www.start-sport.com.ua